5 tips voor de ontwikkeling van je personeel

Wanneer jouw werknemers de ruimte voelen om binnen jouw organisatie te kunnen groeien en ontwikkelen, zullen zij over het algemeen blijer en meer tevreden zijn. Ze weten namelijk dat ze niet stil hoeven te staan of vast komen te roesten in hun positie. Wij schreven eerder al dat het in een krappe arbeidsmarkt verstandig is om je personeel te behouden. Het ontwikkelen van je medewerkers is dus essentieel – wij geven 5 tips hoe je dit kunt doen.

1.    Plan regelmatig gesprekken in en stel leerdoelen vast

Vroeger was het misschien gebruikelijk om een of twee keer per jaar bij werknemers in te checken. Tegenwoordig is het verstandig om dit vaker te doen – kijk maar hoe snel de wereld en dus ook de arbeidsmarkt zich ontwikkelt. Je wilt natuurlijk dat jouw werknemers deze ontwikkelingen kunnen bijbenen, dus is het belangrijk om regelmatig bij ze in te checken. Stel tijdens deze gesprekken leerdoelen vast, zodat jouw medewerkers concrete doelen hebben om naartoe te werken.

2.    Check periodiek in hoe het met de leerdoelen gaat

De leerdoelen die jouw medewerkers aan de hand van jullie gesprekken formuleren geven richting. Dit maakt dat jouw medewerkers zich concreter kunnen ontwikkelen. Check dan ook periodiek in hoe het gaat met het behalen van de doelstellingen en maak duidelijke afspraken, zodat jullie beiden weten waar jullie aan toe zijn. Zijn er dingen waar jouw werknemers tegenaan lopen? Neem dat dan mee in nieuwe of aangepaste leerdoelen.

3.    Geef jouw werknemers feedback

Maak er een gewoonte van om jouw werknemers maandelijks (of zelfs wekelijks) te voorzien van feedback. Laat weten dat jij als werkgever klaarstaat om hen dingen te leren, en geef het juiste voorbeeld. Zorg voor een veilige werkomgeving waarin werknemers zich vrij voelen om aan te geven waar zij mee rondlopen.

4.    Vraag rond waar jouw medewerkers behoefte aan hebben

Soms lijkt het alsof het heel duidelijk is waar de behoefte van jouw personeel ligt, maar blijkt dit bij nader inzien toch anders te zijn. Ieder mens is anders, dus iedere werknemer zeker. Individuele behoeften kunnen dus verschillen, dus zorg dat niet alleen jouw medewerkers zich ontwikkelen, maar ga ook met die ontwikkeling mee.

5.    Start een buddy/mentor systeem

Koppel nieuwe of junior medewerkers aan senior medewerkers, zodat zij daar waar het gebeurt (op de werkvloer natuurlijk) van hen kunnen leren. Het instellen van een buddy/mentorsysteem laat zien dat jouw organisatie het opleiden en ontwikkelen van personeel serieus neemt. Soms kan het voor nieuwe werknemers ook makkelijker of toegankelijker zijn om bepaalde ervaringen met andere werknemers te delen (en niet gelijk met de leidinggevende of manager).

Vragen rondom het ontwikkelen van je personeel? Wij denken graag met je mee.