Omgaan met een krappe arbeidsmarkt: 5 tips voor werkgevers

Het zal je niet ontgaan zijn: we bevinden ons in een krappe arbeidsmarkt. Voor werkgeverskan dit betekenen  dat het moeilijk is om geschikt personeel te vinden. Maar, dit hoeft natuurlijk niet onmogelijk te zijn! Lees hier hoe je kunt omgaan met een personeelstekort en hoe je tóch de juiste mensen kunt vinden.

1. Jouw huidige medewerkers behouden
Allereerst: zorg dat je jouw medewerkers weet te behouden. Het behouden van personeel is daarom (niet alleen in een krappe arbeidsmarkt) belangrijk voor het succes van jouw bedrijf. Het zorgt voor continuïteit en bespaart kosten en tijd die nodig zijn om nieuw personeel te vinden en op te leiden. Zorg voor een positieve werkomgeving, het bieden van uitdagende projecten en doorgroeimogelijkheden en het waarderen van de bijdragen van jouw medewerkers.

Werk-privébalans
Tegenwoordig is voor veel mensen hun werk-privébalans ontzettend belangrijk. Probeer hierin mee te bewegen door het aanbieden van flexibele werktijden, verlofregelingen en gezondheidsprogramma’s om jouw werknemers te helpen hun werk-privébalans te verbeteren.

2. Voorkom dat mensen uitvallen
Een gevolg van een krappe arbeidsmarkt is dat het verloop onder personeel groot is. Hoe pak je personeelstekort aan? Als je kampt met een personeelstekort, wil je natuurlijk voorkomen dat er nog meer personeel uitvalt door bijvoorbeeld onveiligheid op de werkvloer.

Stel een RI&E op
Een Risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) helpt om de arbeidsrisico’s in jouw bedrijf aan te pakken. In een RI&E inventariseer en evalueer je deze risico’s en stel je een plan van aanpak op waarin duidelijk staat wie verantwoordelijk is voor het nemen van welke maatregelen. Het naleven van een RI&E helpt bij het beperken van uitval van personeel door
ongevallen en ziekte. Wist je dat je als werkgever vanuit de Arbowetgeving verplicht bent om een RI&E op te stellen?

3. Neem mensen aan met een arbeidsbeperking
Hoe verantwoordelijk voel jij je om als werkgever mensen met een arbeidsbeperking in dienst te nemen? Ondanks de meeste werkgevers zich hiervoor verantwoordelijk voelen, heeft maar één op de zes werkgevers iemand met een arbeidsbeperking in dienst. Dit kan leiden tot onbenut arbeidspotentieel – zonde, al helemaal als je te maken hebt met een personeelstekort! Wist je al dat er overheidsregelingen zijn voor tegemoetkoming bij het aannemen van iemand met een arbeidsbeperking?

4. Open hiring
Heb je al gehoord van open hiring? Open hiring houdt in dat je personeel aanneemt zonder werving en selectie. Dit maakt de kans op het vinden van een baan voor bijvoorbeeld mensen met een arbeidsbeperking of in een kwetsbare positie haalbaar – en het biedt jou als werkgever weer een mogelijkheid tot extra personeel! Uit onderzoek van het UWV is gebleken dat juist de sector transport en logistiek erg geschikt is voor open hiring.

5. Boor nieuw talent aan
Laat je niet afschrikken door berichten waarin staat dat het moeilijk is om aan nieuwe mensen te komen als er krapte is op de arbeidsmarkt. Er zijn verschillende manieren om nieuw talent aan te boren. Bereik een brede pool van kandidaten door in te zetten op recruitmentkanalen als jobboards en gebruik te maken van interne en externe contacten en sociale media. Zorg
daarnaast voor een aantrekkelijke werkomgeving en doorgroeimogelijkheden om potentiële werknemers een verleidelijk aanbod te kunnen doen. Andere factoren die kunnen helpen bij het aantrekken van nieuw talent: een heldere en aantrekkelijke bedrijfscultuur, concurrerende arbeidsvoorwaarden en (ja, daar is ‘ie weer) een goede work-life balance.

Op zoek naar personeel?
Soms is het zoeken naar een speld in een hooiberg om een geschikte werknemer te vinden. Hierdoor kan de groei of continuïteit van je bedrijf stagneren. FAIR Professionals helpt jou aan personeel te komen door middel van werving & selectie, uitzenden/detacheren en/of recruitment marketing.

Neem vrijblijvend contact met ons op, dan kijken we samen naar de beste oplossing!