Internationale vrouwendag: 3 tips voor meer vrouwen in de sector transport en logistiek

Het is internationale vrouwendag! Daarom gaan wij in deze blog in op de man/vrouwverhouding in de logistieke sector – een sector die toch wel bekend staat als een mannenwereld. FAIR Professionals denkt graag mee hoe het werken in de transport- en logistieke sector ook voor vrouwen aantrekkelijk wordt. Lees hier onze tips!

De arbeidsmarktrapportage van het Sectorinstituut Transport en Logistiek verwijst naar cijfers van het CBS  – hieruit blijkt dat het percentage vrouwen in de logistieke sector in 2022 slechts 13% was. Die ondervertegenwoordiging ziet vooral op de meer operationele banen. Volgens het CBS is het aantal vrouwelijke werknemers wél toegenomen, en zal dit percentage in de komende jaren naar verwachting ook blijven toenemen. Hoewel vrouwen inmiddels bijna de helft van de administratieve functies vertegenwoordigen, werkt slechts 19% van de vrouwen als chauffeur en 6% als logistiek medewerker.

Zou die ondervertegenwoordiging van vrouwen in de operationele banen te maken hebben met het imago van logistieke beroepen?

Tijd om de operationele banen aantrekkelijker te maken voor vrouwen

Het is duidelijk dat in de transport- en logistieke sector meer mannen dan vrouwen werken. Het TON-panel noemt een aantal redenen waarom weinig vrouwen als chauffeur werken, waaronder:

  • Lange werkdagen/lastig te combineren met het gezin;
  • Fysiek zwaar werk;
  • Mannencultuur schrikt af;
  • Vrouwen solliciteren niet als vrachtwagenchauffeur.

Deze kenmerken leiden ertoe dat de sector eerder als “typisch mannelijk” wordt bestempeld. Bij veel bedrijven hangt waar veel mannen werken hangt nog vaak een op mannen gerichte werksfeer – tijd voor verandering, dus.

3 tips voor meer vrouwen op de werkvloer

Richt de werving meer genderneutraal in
Zorg dat de taal die je gebruikt in bijvoorbeeld vacatures potentiële vrouwelijke sollicitanten aantrekt. Ga op zoek naar termen die zowel voor vrouwen als mannen aantrekkelijk zijn en gebruik woorden als betrouwbaar, eerlijk en begrijpen.

Pak het imagoprobleem aan
Het beeld dat banen in de logistieke sector alleen uit magazijnen en vrachtwagens bestaat zorgt ervoor dat te weinig potentiële werknemers zien dat de logistiek juist veel kansen, verschillende banen en competenties biedt. Pak dit imagoprobleem aan door hierop in te spelen in je marketingstrategie en branding, iets waar wij je graag bij helpen. Plaats de vrouwen in jouw bedrijf meer op de voorgrond, zodat zij een rolmodel kunnen worden.

Creëer interne doorgroeimogelijkheden
Juist in de sector transport en logistiek zijn er grote teams die behoefte hebben aan een goede manager. Vrouwen kunnen zich goed inleven en omgaan met individuen. Ook zijn ze vaak betrokken – hier ligt dus een groot potentieel voor vrouwelijke managers! Zorg dat jouw personeel op de hoogte is van doorgroeimogelijkheden binnen jouw bedrijf, en zorg dat deze voor zowel mannen als vrouwen aantrekkelijk zijn.

FAIR Professionals verbindt

Wij dragen graag bij aan meer vrouwen in de sector. Ben jij op zoek naar een baan? Check dan onze pagina met openstaande vacatures of neem vrijblijvend contact op.

Is jouw bedrijf op zoek naar geschikte (vrouwelijke) kandidaten? Wij brengen jullie graag in contact!